Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

öğretici Metinler Ve Sanatsal Metinler

öğretici Metinler Ve Sanatsal Metinler. Mantık ve akıl ön planda tutulur. Edebi metinler okuyuda estetik bir haz uyandırmayı amaç edinen ve duyguları harekete geçirmeye yönelik olarak yazılan metinlerdir.

EDEBİYAT
EDEBİYAT from turkdilivedebiyat.blogspot.com

Anlatmaya bağlı metinler öğretici ve sanatsal metinler olmak üzere gruplandırılabilir. Öğretici metinlerde çoğunlukla açıklayıcı, öğretici, tartış­macı, kanıtlayıcı gibi anlatım türleri kullanılırken sanatsal metinlerde coşku ve heyecana bağlı anlatım, betimleme, öyküleme gibi anlatım türleri kullanılır. Öğretici metinlerde ise herhan gi bir konu hakkında okuyucuyu bilgilendirme amacı vardır.

Öğreti̇ci̇ meti̇nlerde meti̇n ve zi̇hni̇yet.


Metinler anlatım türlerine, kullanılan dilin işlevine, yazılış amaçlarına, gerçeklikle ilişkilerine göre öğretici ve sanatsal metinler olmak üzere iki ana gruba ayrılır: Üslup ve anlatım kaygısı ön plandadır. Öğretici metinler dilin sanatsal işlevi dışında kullanıldığı, kanıları değiştirmeyi, bilgi ve haber vermeyi, karşıdakini düşündürmeyi amaçlayan kurmaca olmayan yazıların genel adıdır.

Roman, hikâye, halk hikâyesi, destan, masal ve fabl gibi metinler anlatmaya bağlı sanatsal metinlerdir.


Metinler anlatım türlerine, kullanılan dilin işlevine, yazılış amaçlarına, gerçeklikle ilişkilerine göre gruplandırılabilir. Buna göre metinler genel olarak öğretici metinler ve sanatsal (kurmaca) metinler olarak ikiye ayrılır. Deneme, fıkra, eleştiri, biyografi, deneme, gezi yazısı gibi.

Bilgi ve haber vermek, tanıtmak, uyarmak, düşündürmek, kanıları değiştirmek, yönlendirmek gibi amaçlarla yazılır.


Gerçeklikle ilişki ve işlev, yazılış amacı bakımından sınıflandırmaya uğrar. Sanatsal metinler anlatmaya ve göstermeye. Sanatsal metinlerde okuyucunun tamamlaması gereken bir anlam dünyası bulunur.

Bu yüzden bu metinlerde gerçeklik kavramı dönüşüme uğramıştır.


Bilinmeyen bir hususu açıklama, bir yer ve olay hakkında bilgi verme, bir düşünceyi, duyguyu, kanaati bildirmektir. Şiir, roman, tiyatro, masal, destan vb. Sanatsal metinlerde ise dil sanatsaldır, üslup kaygısı vardır.

Öğretіcі metinler okuуuсuуa bilgi vеrmеk amacıyla yazılırkеn;


Sanatsal metinlerde dil sanatsal işlevde kullanılır. Olay çevresinde gelişen metinler anlatmaya bağlı metinler ve göstermeye bağlı metinler olarak ikiye ayrılır. Öğretici metinlerde dil göndergesel işlevde kullanılırken;

Post a Comment for "öğretici Metinler Ve Sanatsal Metinler"