Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

öğretici Metin Türleri

öğretici Metin Türleri. Tanzimat dönemi sanatçıları yazdıkları öğretici metinleri gazetelerde yayımlayarak düşüncelerini geniş halk kit­lelerine ulaştırabilmişlerdir. Açıklamak, bilgi vermek, öğretmek amacıyla yazılır.

Derleme Makale Nedir? Kaç Sayfa Olur? Dipsiz Kuyu
Derleme Makale Nedir? Kaç Sayfa Olur? Dipsiz Kuyu from dipsizkuyu.net

Felsefî metinler ( felsefî konuları anlatan metinler) 3. Bu alt başlıkları şöyle sıralayabiliriz: Felsefî konuları ve felsefenin varlık,.

Öğretici metinler şu şekilde gruplandırılmaktadır:


Bu türlerin hepsinin konuyu ele alış biçimi ve üslubu farklılık gösterir. Öğretici metinler, bilgi ve haber vermek, ikna etmek, kanıları değiştirmek, uyarmak, düşündürmek, yönlendirmek, tanıtmak gibi amaçlarla yazılan metinlerdir. Felsefî konuları ve felsefenin varlık,.

İnsanın kendini ifade etme gücünün gelişmesi, edebiyat ve bilim alanlarında görülen ilerlemeler sonrasında farklı alanlarda yazılan metinlerle birlikte “metinlerin sınıflandırılması” ihtiyacı doğmuştur.


Öğretici metinlerde edebi sanatlar, mecaz ve imgelere yer verilmez. Şiir, roman, hikâye, masal, fabl ve tiyatro sanatsal metinlerdir. * tarihi metinler * felsefi metinler * bilimsel metinler * gazete çevresinde gelişen metin türleri;

Öğretici metinler genel olarak beş alt başlığa ayrılabilir.


Bir kahramanın çevresinde gelişen bir. Bu türlerin hepsinin konuyu ele alış biçimi ve üslubu farklılık gösterir. Açıklamak, bilgi vermek, öğretmek amacıyla yazılır.

Bu, son bir yıl içinde okuduğum romanlar arasında etkisinden uzun süre kurtulamadığım bir çeviri roman.


Öğretici metinler, bilgi vermek, fikirleri ve kanıları değiştirmek, düşündürmek, ikna etmek gibi amaçlarla yazılır. Herhangi bir konuda bilgi vermek, bir gerçeği ortaya koymak, bir tezi kanıtlamak veya bir düşünceyi savunmak amacıyla kaleme alınan ve temel öğesi fikir olan yazılara “makale” denir. Günlük yaşantılar, tarihî olaylar ve bilimsel gerçekler ele alınır.

Öğretici metin türleri nin gelişmesinde en önemli rolü gazete üstlenmiştir.


Mektup, günlük, anı, biyografi, gezi yazısı, söyleşi, haber yazıları, fikra, deneme, makale, eleştiri,. Öğretici metinler ele aldığı konuya göre çeşitli türlere ayrılır. Tarih olaylarının ele alındığı, anlatıldığı metinlerdir.

Post a Comment for "öğretici Metin Türleri"