Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Sanatsal Ve öğretici Metinler

Sanatsal Ve öğretici Metinler. Öğretici metinlerde söz sanatlarına yer verilmez, sanatsal metinlerde ise söz sanatları yer alır. Sanatsal metinler in amacı ise okuyucuda estetik zevk uyandırmaktır.

Metinlerin Sınıflandırılması Edebiyat Öğretmeni
Metinlerin Sınıflandırılması Edebiyat Öğretmeni from www.edebiyatogretmeni.org

Ayrıcalıklardan yararlanmak için bu kanala katılın: Sanatsal metinlerin ayırıcı özellikleri şunlardır: Edebi meti inle (sanatsal metin) bir insan ilgilense de ilgilenmese de edebiyat yaşamımızın en önemli belirleyicilerindendir.

Sanatsal metinler in amacı ise okuyucuda estetik zevk uyandırmaktır.


Daha çok betimleyici ve öyküleyici anlatım tercih edilir. Bu yönden incelendiğinde metin türleri, sanat metinleri ve öğretici metinler şeklinde işlevlerine göre iki gruba ayrılır. Tarih olaylarının ele alındığı, anlatıldığı metinlerdir.

Sanatsal metinlerde şiirsel (sanatsal) işlevde kullanılır.


Öğretici metinler günlük hayatın gerçeklerini, tarihi olayları, felsefi düşünceleri ve bilimsel gerçekleri anlatan metinlerdir. Bu yüzden duygu ve heyecan merkezlidir. Felsefî konuları ve felsefenin varlık, bilgi, değer gibi konularını ele alan metinlerdir.

Edebiyat alanında metinler yazılış amaçlarına, gerçeklikle ilişkilerine göre gruplara ayrılmıştır.


Öğretici metinlerde dil göndergesel işlevde kullanılırken; Metinler sanatsal ve öğretici metinler olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Sanatsal olmayan metinler öğretici metinlerdir.

Öyküleme, betimleme, kişileştirme, benzetme, abartma, çeşitli duyulardan yararlanma gibi anlatım teknikleri kullanılır.


Bu yüzden bu metinlerde gerçeklik kavramı dönüşüme uğramıştır. Öğretici metinlerde söz sanatlarına yer verilmez, sanatsal metinlerde ise söz sanatları yer alır. Sanatsal (edebi) metinlerle öğretici metinler arasındaki farklar i̇nsanların iç dünyasında zevk uyandırmak ve onları etkilemek için ortaya konulan edebi yazılardır.

Meti̇nleri̇n siniflandirilmasi meti̇nler edebî (sanatsal) metinler öğretici metinler bilimsel metinler tarihî metinler felsefi metinler coşku ve heyecanı dile getiren metinler (şiir) olay çevresinde oluşan metinler


Öğretici metinler resmi, açık ve sade bir dille yazılır, üslup kaygısı yoktur. Sanatsal metinlerin ayırıcı özellikleri şunlardır: Testte toplam 14 adet öğretici metinler sorusu bulunmakta.

Post a Comment for "Sanatsal Ve öğretici Metinler"