Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Edebi Ve öğretici Metinlerin özellikleri

Edebi Ve öğretici Metinlerin özellikleri. Edebi zevk uyandırmak amacıyla yazılır. 4) gazete çevresinde gelişen metin türleri:

Karekök Cep Test Soru Bankası Çözümleri
Karekök Cep Test Soru Bankası Çözümleri from karekokceptest.com

Bir başka ifadeyle edebi metin, duygu düşünce ve hayallerin insanda heyecan ve hayranlık uyandıracak şekilde ve estetik bir yapı içinde söylenmesi ve yazılması ile oluşan edebiyat ürünlerine denir. Edebi metinler de coşku ve heyecanı dile getiren metinler ve olay çevresinde. Bilgi verme, düşündürme, açıklama amaçlanmış;

Öğretici metinler, bilgi ve haber vermek, ikna etmek, kanıları değiştirmek, uyarmak, düşündürmek, yönlendirmek, tanıtmak gibi amaçlarla yazılan metinlerdir.


Edebi metin ve edebi metinlerin özellikleri. Edebi metinlerin kendi içinde birçok özelliği bulunmaktadır. Cumhuriyet dönemi türk edebiyatında öğretici metinlerin özellikleri şunlardır:

Mecazlı söyleyişler, söz sanatları ve soyut kavramlara pek yer verilmez.


Bundan hareketle metinler sanatsal ve öğreti̇ci̇ metinler olarak üzere ikiye ayrılmıştır. Dil tamamen araçtır bu bakımdan en basit düzeyde tutulması hedeflenir. Açıklamak, bilgi vermek, öğretmek amacıyla yazılır.

Edebi metinler de coşku ve heyecanı dile getiren metinler ve olay çevresinde.


Günlük yaşantılar, tarihî olaylar ve bilimsel gerçekler ele alınır. Şair ve yazarlar bu etkiyi gerçekleştirmek için kelimeler üzerine yoğun ve derin anlamlar yükler, kimisi şekil açısından bunu yakalamak ister kimi de anlam. Öğretici metinler günlük hayatın gerçeklerini, tarihi olayları, felsefi düşünceleri ve bilimsel gerçekleri anlatan metinlerdir.

Bilgi verme, düşündürme, açıklama amaçlanmış;


Bu nedenle bu eserlerde kullanılan dil farklı bir özellik gösterir. Anlatmaya ve göstermeye bağlı metinlerin özellikleri. Öğretici metinlerde okuyucuya bilgi verme.

Öğretici metinler ise insanlara bir bilgiyi aktarmak ama­cıyla oluşturulur.


Metinler edebi metinler ve edebi olmayan metinler şeklinde iki gruba ayrılabilir. Edebiyat gibi köklü bir bilime ve tarihe sahip olan edebi metinleri en belirgin özellikleri aşağıdaki gibi özetlenmiştir. Öğretici metinler genelde kelimelerin ilk anlamlarıyla oluşturulduklarından, bu metinler okuyucuda aynı izlenimi bırakırlar.

Post a Comment for "Edebi Ve öğretici Metinlerin özellikleri"