öğretici Ve Sanatsal Metinler
öğretici Ve Sanatsal Metinler. D) öğretici metinlerde dil, alıcıyı harekete geçirme işlevinde, sanat metinlerinde ise göndergesel işlevde kullanılır. Öğretici metinlerde ise bilgi vermek amacı hakimdir.
Bu yüzden bu metinlerde gerçeklik kavramı dönüşüme uğramıştır. Metinler anlatım türlerine, kullanılan dilin işlevine, yazılış amaçlarına, gerçeklikle ilişkilerine göre öğretici ve sanatsal metinler olmak üzere iki ana gruba ayrılır: Bu özellikler göz önüne alındığında metinler genel olarak öğretici metinler ve sanatsal (kurmaca) metinler olarak ikiye ayrılabilir.
Bilimsel metinlerde anlaşılır olma önemlidir, sanat metinleri çağrışıma açıktır.
Bu yönden incelendiğinde metin türleri, sanat metinleri ve öğretici metinler şeklinde işlevlerine göre iki gruba ayrılır. Gerçeklikle ilişkileri metinlerin işlevleri yazılış amaçları hedef kitleleri kullanılan anlatım biçim ve teknikleri metinler; Edebi meti inle (sanatsal metin) bir insan ilgilense de ilgilenmese de edebiyat yaşamımızın en önemli belirleyicilerindendir.
Sanatsal metinlerde şiirsel (sanatsal) işlevde kullanılır.
Daha çok betimleyici ve öyküleyici anlatım tercih edilir. Roman, hikâye, halk hikâyesi, destan, masal ve fabl gibi metinler anlatmaya bağlı sanatsal metinlerdir. Bu yüzden duygu ve heyecan merkezlidir.
Öğretici metinlerde dil göndergesel işlevde kullanılırken;
Bu açıdan metinler, işlevleri bakımından sanatsal metinler ve öğretici metinler olmak üzere ikiye ayrılır: Sanatsal ve öğretici metinler arasındaki farklar: Öğretici metinler, bilgi ve haber vermek, ikna etmek, kanıları değiştirmek, uyarmak, düşündürmek, yönlendirmek, tanıtmak gibi amaçlarla yazılan metinlerdir.
Bilgi ve haber vermek, ikna etmek, kanıları değiştirmek, uyarmak, düşündürmek, yönlendirmek, tanıtmak gibi amaçlarla yazılan metinlerdir.
Deneme, fıkra, eleştiri, biyografi, deneme, gezi yazısı gibi. Metinler gerçeklikle ilişkileri, işlevleri ve yazılış amaçları bakımından iki ana gruba ayrılarak incelenir: Anlatmaya bağlı metinler öğretici ve sanatsal metinler olmak üzere gruplandırılabilir.
Sanatsal metin ve öğretici metin örnekleri.
Sanatsal metin, öğretici bir amaç gütmeyen amacı sadece sanat olan yazılara ve metinlere verilen isimdir. Işte şair ve yazarlar bu etkiyi gerçekleştirmek için kelimeler üzerine yoğun ve derin anlamlar yükler, kimisi şekil açısından bunu yakalamak ister kimi de anlam açısından. Sanatsal metinlerde ise dil sanatsaldır, üslup kaygısı vardır.
Post a Comment for "öğretici Ve Sanatsal Metinler"