Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Usta öğretici Yargıtay Kararı

Usta öğretici Yargıtay Kararı. 5580 sayılı kanun’un 9/1’inci maddesi ile, “yönetici, öğretmen, uzman öğretici ve usta öğreticiler ile kurucu veya kurucu temsilcisi arasında yapılacak iş sözleşmesi, en az bir takvim yılı süreli olmak üzere yönetmelikle belirtilen esaslara göre yazılı olarak yapılacağı” belirtilmiş, devam eden cümlesinde ise “mazeretleri nedeniyle kurumdan ayrılan öğretmen ve öğreticilerin yerine. Yargıtay kararları i̇şyeri devri esas no:

Yargıtay'dan milyonlarca çalışanı ilgilendiren 'izin' kararı
Yargıtay'dan milyonlarca çalışanı ilgilendiren 'izin' kararı from www.medyaradar.com

11 haziran 2013 yargıtay kararlar. Ancak, usta öğreticiler hizmet akdi ile çalıştırılmadığından, taraflar arasındaki ilişki yargı kararlarında da belirtildiği üzere statü hukukuna dayanmaktadır. Mahkemeye göre kişinin tazminat alabilmesi için sigortalılık süresini ve pirim ödeme gün sayısını tamamlanması yeterli.

Tam gün esası ve aylık.


Yeni yılın ilk bebekleri dünyaya geldi. İş ve sosyal güvenlik hukuku çalışma grubu: Yargıtay da anılan düzenleme uyarınca yıllık izin ücretinin beş yıllık zaman aşımına tabi olduğunu kabul etmekteydi.

Ancak, usta öğreticiler hizmet akdi ile çalıştırılmadığından, taraflar arasındaki ilişki yargı kararlarında da belirtildiği üzere statü hukukuna dayanmaktadır.


11 haziran 2013 yargıtay kararlar. Hi̇zmet tespi̇ti̇ davasinda hak düşürücü süre. 6098 sayılı türk borçlar kanunu’nun yürürlüğe girdiği 01.07.2012 tarihinden sonra anılan kanunda 818 sayılı borçlar kanunu’nun 126/3 hükmüne yer verilmediği gerekçesiyle yıllık izin ücretinin türk borçlar kanunu’nun 146.

5580 sayılı kanun'un 9/1 'inci maddesi ile, yönetici, öğretmen, uzman öğretici ve usta öğreticiler ile kurucu veya kurucu temsilcisi arasında yapılacak iş sözleşmesi, en az bir takvim yılı süreli olmak üzere yönetmelikle belirtilen esaslara göre yazılı olarak yapılacağı belirtilmiş, devam eden cümlesinde ise mazeretleri nedeniyle kurumdan ayrılan öğretmen ve öğreticilerin yerine.


Belediye encümeni karariyla görevine son verilen usta öğretici: Hizmet tespiti davalarında hak düşürücü süre 5 yıldır. Dinlenen tanıkların da aynı davacı gibi başka köylerde usta öğretici olarak çalışan kişiler olduğu, resmi belgeler ve davacının imzasını taşıyan belgelerle çelişkili tanık beyanlarına itibar edilemeyeceği anlaşıldığından;

Mahkemeye göre kişinin tazminat alabilmesi için sigortalılık süresini ve pirim ödeme gün sayısını tamamlanması yeterli.


20/01/2021 usta öğreti̇ci̇ olarak çalişanlarin 5580 sayili öökk kanuna göre en az bi̇r yillik sözleşme yapmak zorunda olduklari Halk eğitim müdürlüğünde kadrosuz usta öğretici olarak saat ücreti ile 657 sayılı kanunun 89, 1739 sayılı t.c. “ özetle.… davacının (usta öğretici) eylül ayından temmuz ayına kadar çalıştığı, temmuz ve ağustos aylarında çalışmadığı, şubat tatillerinde kurslarda eğitime ara verildiği, ücretsiz izinli olduğu dönemin yıllık ücretli izni olarak kullandığı.

Hukuk genel kurulu 2015/922 e.


Dinlenen tanıkların da aynı davacı gibi başka köylerde usta öğretici olarak çalışan kişiler olduğu, resmi belgeler ve davacının imzasını taşıyan belgelerle çelişkili tanık beyanlarına itibar edilemeyeceği anlaşıldığından; Hukuk dairesi ise bu kararı bozarak i̇ş mahkemesi̇ni̇ işaret etmiştir. Öğretim tür ve seviyelerine göre uzman ve usta öğreticilerin seçimlerinde aranacak şartlar, görev ve yetkileri, yönetmeliklerle tespit edilir.

Post a Comment for "Usta öğretici Yargıtay Kararı"