Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

öğretici Metinler Hakkında Bilgi

öğretici Metinler Hakkında Bilgi. Dil, daha çok, göndergesel işlevde kullanılır. Bu türlerin hepsinin konuyu ele alış biçimi ve üslubu farklılık gösterir.

Soru Cevap Metinleri Clever 2
Soru Cevap Metinleri Clever 2 from clever2o.blogspot.com

2.söz sanatlarına, kelimelerin mecaz anlamlarına yer verilmez. Günlük yaşantılar, tarihî olaylar ve bilimsel gerçekler ele alınır. Bu türlerin hepsinin konuyu ele alış biçimi ve üslubu farklılık gösterir.

Bilimin kavram ve soyutlamaları felsefeninkilere göre daha az geneldir ve özel alanları konu alır.


Öğretici metinler ele aldığı konu ya göre çeşitli türlere ayrılır. Felsefî konuları ve felsefenin varlık, bilgi, değer gibi konularını ele alan metinlerdir. Anılar öğretici ve bilgi verici niteliktedir.

1.felsefe ile bilim genel olarak akıl adına konuşur ve kendilerini akla dayanan gerçeklerle haklı bulmaya çalışır.


Tarih olaylarının ele alındığı, anlatıldığı metinlerdir. Günlük yaşantılar, tarihî olaylar ve bilimsel gerçekler ele alınır. Gazete çevresinde gelişen öğretici metinler konu anlatımı.

Öğretici metinler, bilgi ve haber vermek, ikna etmek, kanıları değiştirmek, uyarmak, düşündürmek, yönlendirmek, tanıtmak gibi amaçlarla yazılan metinlerdir.


Açıklamak, bilgi vermek, öğretmek amacıyla yazılır. 3.verilen bilgiler örneklerle ve tanımlarla pekiştirilir. Öğretici metinler, bilgi ve haber vermek, ikna etmek, kanıları değiştirmek, uyarmak, düşündürmek, yönlendirmek, tanıtmak gibi amaçlarla yazılan metinlerdir.

Öğretici metinler şu şekilde gruplandırılmaktadır:


Öğretici metinlerin farklı türlere ayrılmasında en önemli etken, metinde işlenen konu ve konunun niteliği­dir. Öğretici metinler, bilgi ve haber vermek, ikna etmek, kanıları değiştirmek, uyarmak, düşündürmek, yönlendirmek, tanıtmak gibi amaçlarla yazılan metinlerdir. Öğreti̇ci̇ meti̇nler açıklamak, bilgi vermek, öğretmek amacıyla yazılır.

Öğretici metinlerde amaç gerçeğin yeniden yorumlanması değil olduğu gibi anlatılmasıdır.


Öğretici metinler bir bilgi vermek üzere kurulduğu ya da okura bir fikri kabul ettirmek derdinde olduğu için metinler yoruma kapalıdır. Bu metinlerde yaşanılmış zaman dilimi “ben” etrafında anlatılır. Yaşadıklarını, gördüklerini ve izlenimlerini aradan zaman geçtikten sonra yazar.

Post a Comment for "öğretici Metinler Hakkında Bilgi"