Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

öğretici Metin Ve özellikleri

öğretici Metin Ve özellikleri. 5.dil,gerceği değiştirerek yansıtan şiirsel işlevde kullanılır. Öğretici metinler, bilgi ve haber vermek, ikna etmek, kanıları değiştirmek, uyarmak, düşündürmek, yönlendirmek, tanıtmak gibi amaçlarla yazılan metinlerdir.

Öğretici Metin Nedir? Özellikleri ve Türleri Nelerdir
Öğretici Metin Nedir? Özellikleri ve Türleri Nelerdir from dipsizkuyu.net

Bilgi verme amacına yönelik metinlere, öğretici metinler denir. Öğretici metinlerin genel özellikleri öğretici metinlerin amaçları ö€retici metinler düz yaz› hâlinde oluflturulur. Edebi metin ve öğretici metinin özellikleri.

Bilgi ve haber vermek, ikna etmek, kanıları değiştirmek, uyarmak, düşündürmek, yönlendirmek, tanıtmak gibi amaçlarla yazılan metinlerdir.


Sanatsal metinler betimleyici ve öyküleyici anlatım türüyle yazılır. Bu tür metinler, bir düşünceyi iletme, okuru etkileme, okurda farklı düşünceler meydana getirme, okuru düşündürme gibi amaçlara hizmet edebilir. Öğretici metinler resmi, açık ve sade bir dille yazılır, üslup kaygısı yoktur.

Öğretici metinler, bilgi ve haber vermek, ikna etmek, kanıları değiştirmek, uyarmak, düşündürmek, yönlendirmek, tanıtmak gibi amaçlarla yazılan metinlerdir.


Günlük yaşantılar, tarihî olaylar ve bilimsel gerçekler ele alınır. Öğretici metinler açıklayıcı anlatım türüyle kaleme alınırken; Dil, daha çok, göndergesel işlevde kullanılır.

Belli bir plan dâhilinde oluflturulur.


Bir yazar, hangi amaçla yazarsa yazsın kişiliğini ve kişiliğinin aracılığıyla da içinde yaşadığı toplumun zihniyetini eserine. Öğretici edebi metinler türleri, özellikleri. Öğretici metinler, bilgi ve haber vermek, ikna etmek, kanıları değiştirmek, uyarmak, düşündürmek, yönlendirmek, tanıtmak gibi amaçlarla yazılan metinlerdir.

Öğretici metinlerin en zorlayıcı bölümlerinden biri, eser ve yazarlardır.


Amaçları, işledikleri konuyu okuyucu ya da talibe en iyi şekilde ve tam olarak aktarmaktır. *öğretici metinlerde dil bir nesneyi, bir kavramı, bir olayı anlatmak, açıklamak ve bildirmek ve okuyucuyu uyarmak, harekete geçirmek üzere kullanılır. Sınavların ezbere dayanan kısmı olan bu bölümde sizler için gerekli.

Dil, daha çok, göndergesel işlevde kullanılır.


Önemli olan okuyucuya bilgi vermek ya da bilgiyi paylaşmaktır. Ifade edilmek istenen düşünceye, seçilen anlatım türüne ve hitap edilen okuyucuya,. Buradan hareketle doğrudan bilgi vermek ya da başka bir amaçla yazılan makale, kitap, dergi ve diğer anlatı türleri edebi metin değildir.

Post a Comment for "öğretici Metin Ve özellikleri"