Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

öğretici Metinler

öğretici Metinler. Öğretici metinler genelde kelimelerin ilk anlamlarıyla oluşturulduklarından, bu metinler okuyucuda aynı izlenimi bırakırlar. Dil, daha çok, göndergesel işlevde kullanılır.

DİL VE ANLATIM Mektup Örneği2
DİL VE ANLATIM Mektup Örneği2 from dilanlatimci.blogspot.com

Anılar öğretici ve bilgi verici niteliktedir. *bunlardan düşünce eserleri diğer bir söyleyişle öğretici metinler bilgi ve haber vermek, kanıları değiştirmek, uyarmak, düşündürmek, yönlendirmek ve tanıtmak amacıyla yazılır. Öğreti̇ci̇ meti̇nler açıklamak, bilgi vermek, öğretmek amacıyla yazılır.

Öğretici metinler, bilgi ve haber vermek, ikna etmek, kanıları değiştirmek, uyarmak, düşündürmek, yönlendirmek, tanıtmak gibi amaçlarla yazılan metinlerdir.


Anılar öğretici ve bilgi verici niteliktedir. Mesela bu makale için farklı farklı görüşler olamaz, bu makale “öğretici metinler” konusunu işlemektedir. Tarihi metinler, felsefi metinler, bilimsel metinler gibi bölümleri vardır.

*edebiyat alanı içerisine giren metinler sanat eserleri ve düşünce eserleri olarak iki ana grupta incelenir.


Öğretici metinler, bilgi vermek, fikirleri ve kanıları değiştirmek, düşündürmek, ikna etmek gibi amaçlarla yazılır. Konuyla ilgili duygu ve düşünceler kısa ve kesin ifadelerle dile getirilir. Söz sanatlarına, kelimelerin mecaz ve soyut anlamlarına pek yer verilmez.

Öğreti̇ci̇ meti̇nler açıklamak, bilgi vermek, öğretmek amacıyla yazılır.


Toplumları, milletleri, kuruluşları etkileyen hareketlerden doğan, olayları zaman ve yer göstererek anlatan, bu olaylar arasındaki ilişkileri, daha önceki ve sonraki olaylarla bağlantılarını, karşılıklı etkilenmeleri, her milletin kurduğu medeniyetleri, kendi iç sorunlarını inceleyen bilim dalına tarih tarih incelemeleri. Bununla anlatılmak istenen, imgeleri, duy­gu ve coşkuları tam olarak yansıtabilen dil Klasi̇si̇zm bu sanat okulunun gayesi tabiatı akla uygun bir şekilde taklit etmektir.

Öğretici metinler genelde kelimelerin ilk anlamlarıyla oluşturulduklarından, bu metinler okuyucuda aynı izlenimi bırakırlar.


Bu metinler, alanlarında gerekli donanımlara sahip kişiler tarafından kısa, öz ve hemen anlaşılır bir nitelikte yazılır. Öğretici metinler, okuyan kişiye bilgi vermek, kanılarını değiştirmek ve düşünmesini sağlayarak yönlendirmek gibi amaçlarla yazılan metinlerdir. Kişisel hayatı konu alan metinler:

Bu nedenle bizler, sizlere kolaylık sağlamak amacıyla tüm metinleri tek tek ele aldık ve detaylıca aktardık.


Öğretici metinler bu yönüyle herkes tarafından aynı mesajın alınmasını sağlar. Bu alt başlıkları şöyle sıralayabiliriz: Öğretici metinler günlük hayatın gerçeklerini, tarihi olayları, felsefi düşünceleri ve bilimsel gerçekleri anlatan metinlerdir.

Post a Comment for "öğretici Metinler"