Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

öğretici Metinler örnekleri

öğretici Metinler örnekleri. Göstermeye bağ­lı edebî metinlerden tiyatro türlerinin ilk örnekleri verilmeye başlanmıştır. “geldiğimden beri, her önünden geçişte, eski alışkanlıkla, elimi saatime götürüyorum.

FİLOZOF DİYOJEN FIKRA Edebiyat Meraklılarının Sitesi
FİLOZOF DİYOJEN FIKRA Edebiyat Meraklılarının Sitesi from www.liseedebiyat.com

Bu türlerin hepsinin konuyu ele alış biçimi ve üslubu farklılık gösterir. Toplumları, milletleri, kuruluşları etkileyen hareketlerden doğan, olayları zaman ve yer göstererek anlatan, bu olaylar arasındaki ilişkileri, daha önceki ve sonraki olaylarla bağlantılarını, karşılıklı etkilenmeleri, her milletin kurduğu medeniyetleri, kendi iç sorunlarını inceleyen bilim dalına “tarih” tarih. Sanatsal meti̇nler i̇nsanların iç dünyasında zevk uyandırmak ve onları etkilemek için oluşturulur.

Okuyucuya (hedef kitleye) bir şeyler öğretmeyi amaçlayan metinlerdir.


Yüksek üslup düzeyi son uykusuna dalmak orta üslup düzeyi ölmek alçak üslup düzeyi gebermek e) metin ve gelenek: “geldiğimden beri, her önünden geçişte, eski alışkanlıkla, elimi saatime götürüyorum. Öğretici metinler, bilgi vermek, fikirleri ve kanıları değiştirmek, düşündürmek, ikna etmek gibi amaçlarla yazılır.

Aşağıdaki metinler sanatsal ve öğretici metinler olarak sınıflandırılırsa hangisi dışta kalır?


Ya o fikir kabul edilir ya da o fikir kabul edilmez. Yazınsal metinler insana özgü oluşumlar olup bu metinlerde bir amaç güdülür. Öğretici metinlerden deneme, makale gibi türler de ilk defa tanzimat döneminde görülmüştür.

Felsefî metinler ( felsefî konuları anlatan metinler) 3.


Roman, öykü, deneme, şiir, tiyatro gibi birçok metin edebi metinlere en güncel örnekler olarak verilebilir. Öğretici metinler incelenirken metnin hangi geleneğe bağlı kalınarak yazıldığı sanatçının gelenekle ilişkisi tespit edilir. Edebî metinler ile öğretici metinlerin karşılaştırılması önceden metinler sadece nazım ya da nesir olup olmadıklarına göre sınıflandırılıyordu.

Ancak daha sonra metinlerin sınıflandırılması daha kapsayıcı bir şekilde metnin yazılış amacı, hedef kitlesi, anlatım tarzı,.


Bilimin kavram ve soyutlamaları felsefeninkilere göre daha az geneldir ve özel alanları konu alır. Aşağıdakilerden hangisi öğretici metin türünde yazılmış bir eserdir? Öğretici metinler şu şekilde gruplandırılmaktadır:

Yazar dil ve anlatım özelliklerini;


Queen elizabeth, agamemnon, lord nelson muharebe gemileri ve inflexible muharebe kruvazöründe oluşan 1.tümen, saat. D) sevgi yaşamak, sevdiğini kendisinden çok duyumsamaktır. Sanatsal metinlerde yer alan kelimelere gerçek anlamının yanı sıra mecaz ve yan anlamları da yüklenebilir ancak öğretici metinlerde kelimeler gerçek anlamlarındadır.

Post a Comment for "öğretici Metinler örnekleri"