Milli Edebiyat Dönemi öğretici Metinler özellikleri
Milli Edebiyat Dönemi öğretici Metinler özellikleri. * 1911'da selanik'te çıkarılmaya başlanan genç kalemdergisi etrafında bir araya gelen ömer seyfettin, ali canip yöntem, ziya gökalp gibi aydınlar milli edebiyatın oluşumunu başlatmışlardır. Günlük yaşantılar, tarihî olaylar ve bilimsel gerçekler ele alınır.
Bu öğretici metinler dönemlerinden bağımsız olarak düşünülemez. Öğretici metinleri ele alacak olursak hepsini tek başlık altında toplamak epey zahmetli bir süreç olacaktır. Genç kalemler, türk yurdu, türk derneği, küçük mecmua, yeni mecmua, bilgi, halka doğru, milli tetebbular mecmuası, türk sözü ve dergâh bu dönemin önemli dergileridir.
* 1911'da selanik'te çıkarılmaya başlanan genç kalemdergisi etrafında bir araya gelen ömer seyfettin, ali canip yöntem, ziya gökalp gibi aydınlar milli edebiyatın oluşumunu başlatmışlardır.
Milli edebiyat döneminin öğretici metinlerinde sosyal ve siyasi şartlar dolayısıyla dil, siyaset konuları, milliyetçi, tarihi ve bilimsel konular işlenmiştir. Hürriyet, eşitlik, kanun, bilim ve teknikle ilgili batılı kavramlar konu olarak işlenmiştir. 4 / 5 lütfen oylayın oy 1 oy 2 oy 3 oy 4 oy 5
Günlük yaşantılar, tarihî olaylar ve bilimsel gerçekler ele alınır.
Bu nedenle bizler, sizlere kolaylık sağlamak amacıyla tüm metinleri tek tek ele aldık ve detaylıca aktardık. Milli edebiyat döneminin öğretici metinlerinde sosyal ve siyasi şartlar dolayısıyla dil, siyaset konuları, milliyetçi, tarihi ve bilimsel konular işlenmiştir. Milli edebiyat dönemi romanının özellikleri.
* “ milli edebiyat ” ibaresini ilk defa ali canip yöntem, genç kalemler.
Bu dönem romanı hikâyede olduğu gibi toplumsal konular ele alınmıştır. Fıkralar zaman içinde günlük, sosyal konuları işleyen, hak ve hukuk konularına da el atan, bir kişi ya da edebi konuları da tartışan yazılara dönüşmüştür. Milli edebiyat dönemi şiirinin egemen olduğu yıllarda saf şiire özgü arayışlar da vardır.
Öğretici metinleri ele alacak olursak hepsini tek başlık altında toplamak epey zahmetli bir süreç olacaktır.
Açıklamak, bilgi vermek, öğretmek amacıyla yazılır. Bu dönemde öğretici metinler genellikle dergilerde yayımlanmıştır. Not genel özellikleri y düşünce akımları z öğretici metinler [ şiir \ hikâye ` roman y x tiyatro y y milli edebiyat dönemi y y.
Milli edebiyat döneminde öğretici metinlerin özellikleri.
Dil, hikâyede olduğu gibi sade ve konuşma diline yakındır. Bu yönü ile öğretici metinler ile dönemin kültür ve sanat hayatı arasındaki bağlantıya “zihniyet”. Konuyla ilgili duygu ve düşünceler kısa ve kesin ifadelerle dile getirilir.
Post a Comment for "Milli Edebiyat Dönemi öğretici Metinler özellikleri"