Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Edebi Metin Ile öğretici Metin Arasındaki Farklar

Edebi Metin Ile öğretici Metin Arasındaki Farklar. Işte şair ve yazarlar bu etkiyi gerçekleştirmek için kelimeler üzerine yoğun ve derin anlamlar yükler, kimisi şekil açısından bunu yakalamak ister kimi de anlam açısından. Göstermeye bağlı edebi metinler ise tiyatro genel başlığı altında toplanmaktadır.

“Gezi Yazısı” Türünün Özellikleri Tarihi Gelişimi ve
“Gezi Yazısı” Türünün Özellikleri Tarihi Gelişimi ve from www.edebiyatsiir.com

Hatta bazı edebî metinlerin yazılış amacı, sadece belli bir coğrafyayı anlatmak üzerine kurulur: Öğretici metinlerin hedefi bireyler bilgilendirmek; Edebi metinler ise öğretmekten çok sezdirmek, duygulandırmak ön plandadır.

Birisi kurgulanırken diğeri gerçeklere dayanır.


Her edebî metin belli bir coğrafyada ortaya çıkar ve o coğrafyanın özelliklerini taşır. *bilimsel makalede kanıtlayıcı anlatım ağırlık kazanır. Edebi metinlerde dil, günlük dilden farklı sanatsal işleviyle kullanılır.

Tür ise, edebiyat eserlerinin biçimlerine, konularına ve teknik özelliklerine göre ayrılmasıdır.


Öğretici metin ve sanatsal metin arasındaki fark : Sanatsal ve öğretici metinler arasındaki farklar: Belli kural ve tekniklere dayanarak yazılan bir yazı amacına ulaşabilir.

Anlatmaya bağlı edebi metinler destan, masal, halk hikâyesi, hikâye ve roman gibi metinlerdir.


Sanatsal metinler in amacı ise okuyucuda estetik zevk uyandırmaktır. Akdeniz'in bitki örtüsü makidir. gibi bir cümle herkes tarafından aynı şekilde algılanır. Bilimsel metinlerde anlam herkes için aynıdır.

Öğretici metin ve sanatsal metin arasındaki fark :


Sanatsal ve öğretici metinler arasındaki farklar şunlardır: Çünkü edebi metinlerde daha çok, sanat kaygısıyla oluşturulur ve okunduğunda insanda estetik bir haz uyandırır. Coğrafya, edebî metinlerin oluşmasında etkilidir.

Öğretici metinler kurgu değildir, gerçekler dile getirilir.


Edebi metin asla öğretici metin ile aynı duyguya sahip olmaz. Oysa bilimin temel nitelikleri arasında “yararlılık” ve “öğreticilik” de vardır. Kendine özgü bir anlatım tarzıdır.

Post a Comment for "Edebi Metin Ile öğretici Metin Arasındaki Farklar"