Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Edebi Metin Ve öğretici Metin

Edebi Metin Ve öğretici Metin. Edebi metinler de coşku ve heyecanı dile getiren metinler ve olay çevresinde oluşan metinler olmak üzere ikiye ayrılır: Öğretici metinler ile edebi metinlerin farkı:

Metinlerin Sınıflandırılması
Metinlerin Sınıflandırılması from www.edebiyatimiz.net

Yazılış amacı, anlatım biçimleri, hedef kitleleri ve gerçeklikle ilişkisi bakımından iki grupta incelenir: Bu metinlerde topluma yön vermek, bir bilgiyi aktarmak amaçlanır ve eserlerden toplumsal yarar beklenir. Edebi metinler de coşku ve heyecanı dile getiren metinler ve olay çevresinde oluşan metinler olmak üzere ikiye ayrılır:

Öğretici metinler kendi aralarında işledikleri konular, hangi alanda ortaya çıktıklarına göre çeşitli gruplara ayrılırlar:


5.) edebi metinler çok anlamlıdır. Öğretici metinler, okuyan kişiye bilgi vermek, kanılarını değiştirmek ve düşünmesini sağlayarak yönlendirmek gibi amaçlarla yazılan metinlerdir. Dönemin bu özelliklerine zihniyet diyebiliriz.

> edebi metin türleri, düz yazı türleri ve şiir türleri olmak üzere iki ana grupta incelenir:


1.) okuyucudan estetik zevk, sanat zevk uyandırmak için yazılır. Metinler edebi metinler ve edebi olmayan metinler şeklinde iki gruba ayrılabilir. 5.dil,gerceği değiştirerek yansıtan şiirsel işlevde kullanılır.

Öğretici metinler, bilgi vermek, fikirleri ve kanıları değiştirmek, düşündürmek, ikna etmek gibi amaçlarla yazılır.


Metinlerin sınıflandırılması (sanatsal metin, öğretici metin) metinler sanatsal ve öğretici metinler olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Gazete çevresinde gelişen metin türleri: Yazılış amacı okuyucuda güzellik ve estetik duygu oluşturmaktır.

Metin, yukarıda sayılan unsurların hiç birine indirgenemez, çünkü metin bunların hepsinden yararlanılarak oluşturulan bir.


Edebi metinlerde estetik kaygı ön plandadır. Edebiyat, duygu ve düşünceleri söz ya da yazıyla etkili bir şekilde anlatma sanatıdır. Buna göre metinler genel olarak öğretici metinler ve sanatsal (kurmaca) metinler olarak ikiye ayrılır.

7.) edebi metinler her okunduğunda farklı yorumlanır.


Yazarın okurun duygularına seslenerek onda duygu yoğunluğu oluşturmayı ya da duygu değişimi yaşatmayı amaçladığı metin türüdür. Bu yüzden bu metinlerde gerçeklik kavramı dönüşüme uğramıştır. Olay bildiren edebi metinler ve düşünce bildirin.

Post a Comment for "Edebi Metin Ve öğretici Metin"